Bli kjent med Marieke Lucas Rijneveld!
I 2021 ble navnet Marieke Lucas Rijneveld introdusert for norske lesere. Ved utgangen av året utga vi den svært så omtalte debutromanen hans Kveldens ubehag – og gjett om det ble en suksess!

Kveldens ubehag er en mørk roman om søskenforhold, tap og trøst som aldri kommer. Boka er inspirert av Rijnevelds egen oppvekst på en kristen melkegård på landsiden i Nederland. Det tok ham seks år å skrive romanen, som delvis tar utgangspunkt i tapet av Rijnevelds bror, som døde når Rijneveld selv var tre år. 

Romanen sørget for at Rijneveld ble tildelt International Booker Prize i 2020. Her i Norge fikk boka stående applaus fra kritikerne. Boka ble blant annet kåret til en av Årets beste bøker i Dagbladet, Klassekampen og BOK365!TERNINGKAST 6:
«Kveldens ubehag» stirrer deg ned, utfordrer deg til å se vekk slik alle andre gjør. Ikke gjør det, du vil ikke gå glipp av denne romanen.» 

– Maren Kleppen, BOK365

TERNINGKAST 6:
«Dette er diktning – intenst, sanselig, grotesk og urovekkende skildret med en 10-årings blikk og logikk.» 

– Inger Bentzrud, Dagbladet

«Kveldens ubehag» er en bok som etterlater dype avtrykk, og Jas' stemme kommer til å sitte i lenge.
»

– Caroline Tromp, Klassekampen

Nå – som et høydepunkt i bokvåren 2022 – har vi gitt ut Rijnevelds andre roman Min kjæreste skatt. Også denne ble et yndet kritikerobjekt, og vi er selvsagt umåtelig stolte! Boka er historien om en dyrlege og hans utvalgte; om en ensom mann og hans destruktive lidenskap, og en tenåringsjentes rastløse lengsel etter tilhørighet. Min kjæreste skatt er en vond og vakker bok. 

TERNINGKAST 6:
«Denne enestående romanen om grove overgrep tvinger oss til å reflektere: Hvordan kan skildringer av det hesligste bli praktfull litteratur? (…)Romanen er sitrende god fordi Rijneveld lar oss se at overgrepet blir vakkert fra én bestemt synsvinkel – overgriperens – uten samtidig å la verket som helhet forskjønne det avskyelige. Dermed oppleves utgivelsen ikke bare ubehagelig. Jeg tror også den kan være ubehagelig sann.»

– Anna Kvam, Stavanger Aftenblad

TERNINGKAST 6:
«Dette er litteratur uten utløpsdato.»

– Inger Bentzrud, Dagbladet

TERNINGKAST 5:
«Takk til Hedda Vormeland for en storslagen gjendiktning, jeg håper andre land er velsignet med like gode oversettere slik at denne når bredt ut. Det er en roman du kommer til å hate å elske.»

– Maren Kleppen

«Vi er ganske enkelt heldige som får følge dette livskraftige forfatterskapet på norsk.»

– Jonas Hansen Meyer, NRK

«Denne leseren har sjelden eller aldri lest noe lignende, men så er Marieke Lucas Rijneveld allerede et erklært litterært fenomen.»

– Turid Larsen, Dagsavisen

«Portrettet av jenta - det mest presise portrettet av en viss type intens, Emily Dickinson-lesende, Kurt Cobain-frelst fjortis jeg noen gang har lest(…) Min kjæreste skatt er en bok som etterlater spor; en overveldende roman som holder leseren fast og tvinger oss å se inn i menneskenes avgrunn. (…) Rijneveld navigerer mesterlig i dette skrudde sinnet»

– Caroline Tromp, Klassekampen

Marieke Lucas Rijneveld (f. 1991) er forfatter og melkebonde på deltid.