Livsbejande, original debutroman.

Det er med stor glede at vi utgir den norske utgaven av tyske Olivia Wenzels debutroman. 

Olivia Wenzel har virkelig gjort seg bemerket etter 1000 Serpentinen Angst utkom i Tyskland og boka ble langlistet til German Book Prize!


OLIVIA WENZEL (f. 1985) vokste opp i Weimar, og bor i Berlin. Hun har studert kulturstudier og estetisk praksis ved Universitetet i Hildesheim. 1000 Serpentinen Angst utkom i 2020 i Tyskland og er Wenzels romandebut. 

I Mitt hjerte er en automat møter vi en ung, sort, bifil kvinne som ser på samfunnsutviklingen med økende sinne og frustrasjon. Den navnløse førstepersonsfortelleren skildrer en fremmedgjørende opplevelse av å være sort kvinne i et hvitt, tysk samfunn – en identitet som blir stadig tyngre å bære. 

I boka blir vi kjent med hovedpersonens dysfunksjonelle forhold til moren, forholdet til en borgerlig øst-tysk bestemor, en fraværende angolsk far, et ufødt barn, og en død tvillingbror som hoppet foran et tog da de var 17. Hun møter på nynazister, overværer Trumps valgseier på et hotellrom i New York, og opplever stadig tilfeller av hverdagsrasisme i sin egen hjemby. I forsøk på å rømme fra den trykkende angsten oppsøker hun en psykolog, her reflekterer hun over sin familiehistorie, og over hvordan hun har en stor del flere privilegier enn noen person i hennes familie har hatt, likevel er hun hatet av flere enn bestemoren hennes noensinne kunne forestille seg.

Mitt hjerte er en automat er en fascinerende og medrivende roman som helt riktig fanger tidsånden. Her blir temaer som rase, politikk, feminisme, abort, sex, terrorisme, nasjonalitet, kjærlighet og død, behandlet på en mangefasettert, klok og vittig måte. Olivia Wenzel har skrevet en høyst original roman, og hun har et enormt språklig overskudd som gjør de mørkeste tema lett tilgjengelig – dette er en merkverdig debutant. 

Olivia Wenzel