Høstens barnebøker fra Solum Bokvennen


Familien Swift
Beth Lincoln, Claire Powell (ill.)
Oversatt av Fartein Døvle Jonassen
Alder: 9+

Kritikerrost og prisvinnende mordmysterium
Det er en sann glede å presentere den første boka i serien om Spilloppa Swift, et morsomt, nyskapende og intelligent mysterie - og fersk vinner av Barnes & Nobels Book Children & YA Book Award 2023!

Alle i Familien Swift får navnene sine fra den hellige familieordboka. De får et navn og en definisjon, og er forventet å leve opp til det. Men Spilloppa liker ikke å bli fortalt hva hun skal gjøre. Hun er en urokråke, bråkmaker og en skikkelig skøyer. Under et slektsstevne blir overhodet i familien, tante Schadenfreude, dyttet ned en trapp og forsøkt drept. Spilloppa tar på seg jobben som detektiv, men flere drap, en skjult skatt og mange mistenkte i saken gjør det vanskelig. Spørsmålet er om Spilloppa klarer å fange morderen før alle i familien dør. Og i en verden der definisjoner er så viktig, får hun til å definere seg selv?

Familien Swift handler om løsrivelse og foreldres forventninger - og hva som skjer når dette ikke matcher. Det handler også om språk og kraften som ligger i ord.

 


///


Humlen Hansens hemmeligheter
Kristina Sigunsdotter, Ester Eriksson (ill.)
Oversatt av Camilla Jensen
Alder: 9+

Vinner av Augustprisen 2020
Med mørk humor og største alvor skildrer Kristina Sigunsdotter og Ester Eriksson en helt vanlig ekstraordinær elleveåring som prøver å finne sin plass i en verden full av skremmende sjetteklassinger, forvirrede voksne og søvnløse netter.

Humlen skal bli en kunstner akkurat som tante Fanny, som elsker ost og kunst og alltid sier hva hun synes. Overhodet ikke som Humlens mamma som går på steinalderdiett og sukker av alt. Men nå har tante Fanny mistet livsgnisten og sluttet å skape. I tillegg har Humlens beste venn forlatt henne for hestejentene. ///

Mord på museet
Alasdair Becket-King Claire Powell (ill.)
Oversatt av Inger Sverreson Holmes
Alder: 9+

De fleste mennesker går hele livet uten å legge merke til at noe er i gjære, de opplever aldri den kriblende følelsen av at et mysterium er i ferd med å utfolde seg. Men ikke Bonnie Montgomery – verdens beste detektiv. Ikke at noen (andre enn Bestefar Banks) har hørt om henne... Men de har kanskje hørt om den store Montgomery Bonbon, den velkledde gentlemandetektiven som (bortsett fra hatten og barten) ser mistenkelig ut som en 10 år gammel jente. Montgomery Bonbon og Bestefar Banks nyeste sak: å løse mysteriet rundt et svært mistenkelig dødsfall på Hornvillemuseet. Sammen vil de intervjue noen tvilsomme vitner, lete etter spor og –framfor alt – håpe at ingen legger merke til at Bonnie og Montgomery aldri er i samme rom samtidig...


///Ninjakatten Toto og superstjernekattastrofen
Dermot O'Leary Nick East (ill.)
Oversatt av Fartein Døvle Jonassen
Alder: 6+

Spenning og tempo!
Etter å ha holdt London trygt fra beryktete dyreskurker i månedsvis, drar den nesten-blinde Ninjakatten Toto på en velfortjent ferie til verdens mest kjente musikkfestival - Catstonbury. Men en skurk har en slu planer om å hypnotisere publikum når et verdenskjent band står på scenen, og gjøre dem til onde undersåtter. Det vil kreve alt av Totos ninjaferdigheter – og litt hjelp fra en vennlig oter – for å redde dagen.

Dette er tredje bok i serien om Ninjakatten Toto!///

Minnenes skog
Ludovic Villain, Cèline Deregnaucourt (ill.)
Oversatt av Stéphanie de Miranda
Alder: 6+

Magi, humor og spenning!

Elly og Gustav rekker omtrent ikke komme innenfor døren hos bestemor Jo i høstferien, før en maskert tyv bryter seg inn i kjelleren og stjeler et eldgammelt kart! Sammen med katten Mia bestemmer de seg for å forfølge tyvens spor inn til hjertet av skogen. Der oppdager de hytta til en gammel skogvokter som leter etter en kur for glemselen sin . Kan de hjelpe han få de tapte minnene tilbake? Våre helter legger ut på en farfull ferd til Glemselens øy!

Minnenes skog er andre bok i serien om Elly og Gustav.