Med en solid dose sort humor og største alvor skildrer Kristina Sigunsdotter og Ester Eriksson en helt vanlig ekstraordinær elleveåring som prøver finne plassen sin i en verden full av skremmende sjetteklassinger, forvirrede voksne og søvnløse netter.
I dagsboksform blir vi kjent med 11 år gamle Humlen Hansen. Hun har fått vannkopper, og i løpet av de to ukene hun har måttet holde senga hjemme - har bestevenninnen Nour blitt snappet av de grusomt populære hestejentene på skolen. Når Humlen kommer tilbake, later Nour som om hun ikke finnes.
Også er det Tante Fanny da, som roper høyt under søndagsmiddagen og kaster vinglasset i veggen. Men som er kjempemorsom å være sammen med! Tante Fanny er kunstner, og en gang da hun satt barnevakt for Humlen, malte de magnoliatreet i hagen svart og kalte kunstverket Tusen svarte år. Etter det fikk ikke tante Fanny sitter barnevakt mer. Nå er hun på voksenpsykiatrisk avdeling 84 der Humlen sniker seg inn på hemmelige besøk.
Så nå har Humlen to prosjekter i livet sitt: Hun må vinne tilbake Nour fra hestejentene, og hun må hjelpe tante Fanny å få tilbake livsgnisten.
Midt i det hele er Votten forelska i henne – og kjekke-Fransk, er han forelska i Nour, eller Selv har Humlen aldri vært forelska, eller kanskje noen ganger i Nour, tror hun. Hun tegner et diagram over livet sitt fra fødsel til hun møter Nour. Grafen daler til bunns når hun får vannkopper og Nour forlater henne. Som en forsmådd elsker forakter hun Nour samtidig som hun elsker henne.
Denne helt egne intensiteten i vennskap mellom jenter er sjeldent beskrevet i barnelitteraturen. Men Sigunsdotters ærlige stemme akkompagnert av Ester Erikssons sofistikerte illustrasjoner som er sjenerøst spredt utover i boka, hedrer den lidenskapen, sorgen og smerten som kan fylle jentevennskapene på barneskolen.
Forfatterens bemerkelsesverdige balansegang mellom eksistensiell smerte og humor gjør det omtrent umulig å ikke la seg berøre av historien om Humlens brudd med bestevenninnen, og frustrasjon over familie som helst vil slippe snakke om hva det er som egentlig er galt med tante Fanny.
Boken vant den høythengende Augustprisen for Årets svenske barne -og ungdomsbok i 2020, og har fått to oppfølgere. Vi er spesielt stolte over å utgi en bok for barn av så høy litterær kvalitet, som tør å ta i vanskelige tema og tabuer. Det er mørkt, det er hudløst - og det er helt ekstraordinær barnelitteratur.
Humlen Hansens hemmeligheter lanseres 2.oktober.